Tutustu Utsjoen upeisiin nähtävyyksiin

Utjoen nähtävyydet

Ailigas-tunturit

Ailigas on saamenkieltä ja tarkoittaa pyhää. Utsjoen kunnassa on kolme ailigas-tunturia, jotka sijaitsevat tarkemmin Karigasniemessä, Nuvvuksessa ja Utsjoella. Utsjoen Ailigas on näistä matalin. Korkeutta tällä on 342 metriä. Ailiggaan päälle pääsee kävellen ja talvisin vaikkapa lumikengin. Päältä aukeaa mahtavat maisemat pitkälle tunturiylänköjä.

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkkotuvat ja kivikirkko ovat Utsjoen alueen merkittävin kulttuurihistoriallinen kohde. Alueella on asustusjäänteitä esihistorialliselta ajalta. Alue on kirkollisten toimitusten lisäksi toiminut saamelaisten markkinapaikkana, jonne kaukaisimmat kauppiaat saapuivat Tanskasta asti.

Utsjoen kirkko on rakennettu 1853, jonka rakennutti Venäjän Tsaari Nikolai ensimmäinen. Kirkon läheisyydessä sijaitsee kirkkoherran virka-asunto, pappila, joka on rakennettu 1840-luvulla. Sen ympärillä on myös lukuisia vanhoja ulkorakennuksia.

Kirkkotuvat ovat saamelaisten vanhojen sukujen omistamia tupia, joissa viivyttiin suurimpien kirkollismenojen aikaan. Vanhimmat tuvat ovat 1800-luvun alkupuolelta ja olivat vielä ahkerassa käytössä 1930-luvulla. Utsjoen kirkkotupia voidaan pitää entisenä Utsjoen keskustana.

Kesäisin kirkkotupien ulkomuseossa on maksuttomia opastettuja kierroksia ja siellä voi vaikkapa nauttia kupillisen kahvia ja tuoreita vohveleita Utsjoen seurakunnan lähetystyön hyväksi. Sieltä voi myös ostaa paikallisia käsitöitä matkamuistoiksi.

Skalluvaaran poroerotuspaikka

Poroelinkeino lukeutuu Utsjoen kunnan merkittävimpiin elinkeinoihin taloudellisesti sekä kulttuurillisesti. Syksyisin poromiehet kokoontuvat Skalluvaaran poroerotuspaikalle. Poroerotukset ovat poromiehen palkkapäivä vuoden työstä. Porot erotellaan omistajilleen, josta ne sitten päätyvät joko luontoon tai sitten lautaselle. Porojen erottelu kestää yleensä 1-2 viikkoa ja sinä aikana saatetaan käsitellä yhteensä 5000–7000 poroa.

Poroerotuspaikalle pääsee yleensä autolla kesäaikaisin. Talvisin tie voi olla poikki, jolloin sinne pääsee vain moottorikelkalla tai hiihtäen. Ota meihin yhteyttä niin autamme mielellämme, jos olet kiinnostunut tutustumaan Skalluvaaran poroerotuspaikkaan.

Suomen kaunein tie

Utsjoki-Karigasniemi välinen tie on äänestetty vuonna 2013 Suomen kauneimmaksi tieksi. Se mutkittelee Tenojokivartta pitkin, josta on komeat maisemat Tenojokilaaksoon ja tunturiylängöille. Jos olet tulossa Utsjoelle, suosittelemme ajamaan Karigasniemen kautta vaikka matkaa tuleekin 100 km lisää.

Saamen silta

Saamensilta ylittää Tenojoen, Norjan ja Suomen valtionrajan Utsjoen kirkonkylällä. Sen pituus on 300 metriä, jossa on neljä korkeaa pylvästä. Silta on erityisesti pimeällä komea näky.