HIIHTOVAELLUS PAISTUNTURISSA

Huhtikuun keväthangilla 30.3-2.4

Huhtikuinen Paistunturi

Kysyt keneltä tahansa paikalliselta Utsjoella mikä on paras kuukausi vuodesta on vastaus varma – Huhtikuu!

Päivä on jo pitkällä. Aurinko porottaa ahkerana ja vitivalkoinen hanki kimaltelee silmänkantamattomiin. Hankikanto kannattelee kulkijaa vaivatta pitkin tuntureita. Luonto alkaa näyttää heräämisen merkkejä kaamoksen jälkeen. Riekot päkättävät keväisiä touhujaan ja pulmuset pyrähtelevät pälveltä toiselle. Päivisin lämpötila saattaa kohota reilusti plussan puolelle ja parhaimmillaan saatat päästä hiihtelemään vain t-paita päällä!

On kevät tunturissa.

Paistunturin erämaa on yksi Suomen suurimpia, ja vähiten kuljettuja, yhtenäisiä erämaa-alueita . Loputtomat tunturit ja jokilaaksot viettelevät rauhaa ja luontoa rakastavan.

Omaatko jo hieman retkikokemusta ja haluat lähteä testaamaan itseäsi erämaavaellukselle keväthangilla oppaan johdolla?

Tervetuloa Lomakylä Vallen järjestämälle naisten hiihtovaellukselle Paistunturin erämaahaan!

30.3-2.4

Paistunturin hiihtovaellus on neljän päivän matalan kynnyksen naisille suunnattu hiihtovaellus, joka alkaa Lomakylä Vallesta ja johdattelee ryhmää kelkkajälkiä pitkin Paistunturin sydämeen ja sieltä taas Dalvadaksen kylään, jossa väsyneitä vaeltajia odottaa kyyti takaisin Lomakylään. Päivämatkat ovat 15km-25km välillä ja yöpyminen tapahtuu autiotuvissa. Kokonaismatkaa kertyy retkellä noin 80km. Iltaisin on mahdollisuus tehdä pieniä lenkkejä läheisille tuntureille, kuten lähteä vaikka valloittamaan Paistunturin korkein huippu Kuivi!

Retki on tarkoitus toteuttaa pienen ryhmän periaatteella ja reissukunnan koko on maksimissaan 6 henkeä + opas.

Retken oppaana toimii Lomakylä Vallen pääopas, paljasjalkainen lappilainen Henna Riekkoniemi. Henna on aktiivinen ulkoilmaihminen ja intohimoinen liikkuja. Hänen eräopastaustansa, paikallistuntemuksensa ja pirteä luonteensa takaa kaikille turvallisen ja nautinnollisen retken!

REITTISUUNNITELMA

LOMAKYLÄ VALLE -KUOPPILASJÄRVI

Ensimmäisenä päivänä lähdemme runsaan aamiaisen jälkeen hiihtämään lomakylältä kohti Kuoppilasjärveä, paikallistenkin suosimaa rikasta rautuvettä! Tunturikoivikko johdattelee meidät ylös tunturiin josta aukeaa mahtavat maisemat Tenojoki-laaksoon ja kauas Norjan puolelle. Reittimme jatkuu avotunturissa mahtavien tunturilakien saattelemana kohti päivän päämääräämme. Kuoppilasjärvellä meitä odottaa yksi Suomen pohjoisimmista autiotuvista. Tupa lämpiää kamiinalla ja maisemat ovat kuin postikortista. Autiotuvalla Henna valmistaa ryhmälle herkullisen aterian, joka kruunaa pitkän päivän. Illalla voi mennä kokeilemaan onko Kuoppilasjärven Rautu syönnillä. Yön voi nukkua joko Kuoppilasjärven tuvan lämmössä tai omassa teltassa.

Päivämatka noin 15km.

KUOPPILASJÄRVI-MADJOKI

Päivän sarastaessa nautimme aamupalan ja jatkamme matkaa kohti Madjoen kämppää, joka tunnetaan myös Kekkosen kämppänä. Tuvan on aikanaan rakennuttanut Urho Kaleva Kekkonen. Reitti johdattelee meitä syvemmälle Erämaahan, avotunturien valloittaessa maiseman. Matkalla on luonnon suomien yllätysten lisäksi ErttetVarri, jossa on historiallinen poroerotusaita. Päivän päätteeksi saavumme Madjoen kämpälle, Kevon luonnonpuiston alueelle, missä Henna loihtii taas uuden illallisen pitkän hiihtopäivän päätteeksi. Alueelle ei paljaan maan aikana saa kulkea, ja ainoa keino ulkopaikkakuntalaiselle päästä tänne on hiihtämällä. Majoittuminen tapahtuu taas tuvan lämmössä tai halutessaan omassa teltassa.

Päivämatka noin 17km.

MADJOKI-KUIVI

Kolmas hiihtopäivä on edessä ja kaukaisuudessa komeilevat Paistunturit lähenevät hetki hetkeltä. Reitti vie meidät läpi taianomaisien tunturikoivikoiden ja valtavan jängän, jotka makaavat tunturien turvissa. Kuivi, Paistunturien korkein kohta, seisoo ylväänä ja odottaa valloittajaansa. Toisella puolella jänkää meitä odottaa Kuivin kämppä. Illallisen jälkeen voi halutessaan lähteä hiihtäen huiputtamaan Kuivia, josta onkin sitten vauhdikkaampi tulla takaisin alas. Yöpyminen tuvan lämmössä tai halutessaan omassa teltassa.

Päivämatka noin 15km.

KUIVI-DALVADAS

Viimeinen hiihtopäivä on edessämme! Suuntaamme suksemme luoteeseen ja lähdemme hiihtämään kohti Dalvadaksen kylää. Reitti kulkee alkumatkan pitkin avotunturia, laskeutuen hiljalleen Nilijoelle. Kapeaa Nilijokea reunustaa mahtavat korkeat kanjonimaiset seinämät. Jokipujottelun jälkeen löydämme itsemme Dalvadaksesta, jossa väsyneitä retkeilijöitä odottaa kyyti takaisin Lomakylä Valleen.

Päivämatka noin 25km.

Lomakylä Vallessa meitä odottaa sauna ja sängyt puhtailla lakanoilla! Halutessaan voi ostaa tuhdin illallisen Lomakylän omasta ravintola Deatnusta!

Hinta

Reissu maksaa kokonaisuudessaan yhteensä 720€.

Retkeen sisältyy 2 yötä Lomakylä Vallessa retkikumppanien kanssa jaetuissa kahden hengen huoneissa, sekä seuraavien päivien aamupalan. (halutessaan voi yöpymiset jättää pois jolloin hintaa retkelle jää 600€).

Retken kaikki ateriat, eli aamupala, lounas ja illallinen sisältyvät hintaan. (Ravintola Deatnun illallinen EI sisälly hintaan)

Hintaan sisältyy tunturisukset ja sauvat.

Mitä tarvitsen?

Vaatteet:
– Pipo
– Hanskat x2
– Buff tai muu kauluri
– Aluskerrasto x2 -> Pitkähihainen paita ja housut (EI puuvillaa)
– Lyhyet alushousut x3 (EI puuvillaa)
– Ohut fleece tai villapaita + housut (väliasuksi)
– Paksumpi fleece, villapaita tai untuvatakki (tauko-/leirivaatteeksi)
– Retkitakki + housut (tuulen ja sateenpitävä)
– Varapaita + housut (pitkähihainen – yöksi tai varalle)
– Alussukat hiihtämiseen x2 (EI puuvillaa, mieluiten kosteutta siirtävät)
– Villasukat tms x2 (leiriin/yöksi)
– Kengät – mieluiten nilkkaa tukevat ja lämpimät – sopivat siteisiin (Esim vaelluskengät)
– Henk.koht hygienia tarvikkeet

Muuta:

– Aurinkovoide
– Huulirasva
– Aurinkolasit
– Pieni pyyhe + saippua (biohajoava)
– WC-paperia
– Juomapullo
– Otsalamppu
– Tulitikut
– Kännykkä
– Kamera

– Makuupussin ja -alustan
– rinkan / ahkion
– juomapullo
– omia eväitä

Jos haluat lähteä mukaan Paistunturin hiihtovaellukselle, tai haluat saada lisätietoja reissusta, otathan yhteyttä meihin sähköpostitse osoitteeseen info@holidayvillagevalle.fi !