Info

Vinkkejä kun tulet Utsjoelle

Palvelut Utsjoella

Utsjoen kirkonkylällä on yksi yleistavarakauppa, josta voi ostaa kaiken tarvittavan. Kaupassa on laaja valikoima erilaisia elintarvikkeita, työkaluja, vaatteita ja paljon muuta. Kesäaikana kauppa on auki joka päivä aamusta iltaan, mutta talvella aukioloajat on suppeammat.

Kylätalo on puolestaan kyläläisten kokoontumispaikka, jossa on pieni kahvila ja elintarvikemyymälä. Sieltä löytyy myös käsityömyymälä, josta voi ostaa vaikkapa matkamuistoja. Käsityöt ovat paikallisten tekemiä.

Jos matkalla sattuu jotain, Utsjoen kirkonkylällä on terveysasema, josta saa ensiapua moneen vaivaan.

Raha-asiat

Utsjoella ei ole pankkiautomaattia, joten rahaa kannattaa varata mukaan tänne tullessasi. Lähin automaatti on Inarissa noin 120 kilometrin päässä Utsjoelta. Tana Brun kylältä, noin 60 km päästä Utsjoelta, voi nostaa Norjan kruunuja. Utsjoella voi käyttää maksuvälineenä lähes joka paikassa pankki/luottokorttia.

Mobiiliverkot

Huomioithan että matkapuhelinverkot eivät kata Utsjoen erämaita, tuntureita ja vaellusalueita 100%. Sijaintimme vuoksi matkapuhelin tai älylaite saattaa siirtyä Norjan mobiiliverkkoon ja tästä saattaa aiheutua lisäkustannuksia puhelinlaskuusi. Tarkistathan puhelimesi roaming-asetukset ja säädät niitä tarpeen mukaan.

Lomakylä Vallen alueella on langaton verkko ja sen salasana löytyy majoitustilojen ohjekirjasta.

Varustautuminen

Kun käytät meidän ohjelmapalveluitamme, tarjoamme teille kaikki talviulkoiluvarusteet(haalarit, kengät, villasukat, käsineet, päähine). Varusteet palautetaan lähtöpäivänä. Sen lisäksi kannattaa huolehtia mukaan hyvä aluskerrasto, mikä suojaa vielä paremmin kylmyydeltä. Pitkähihainen paita ja pitkät alushousut riittävät mainiosti kylmemmällekin kelille. Näitä voi tarvittaessa ostaa kylältä.

Kesäaikana tarjoamme turvallisuusvarusteet kalastusreissuille sekä vaelluksille. Jokaisella täytyy olla omat henkilökohtaiset varusteet matkassa. Suosittelemme pidemmille vaelluksille vaelluskengät, coretex-asun ja hyvä repun henkilökohtaisille tavaroille. Huolehdithan, että varusteet ovat vedenpitäviä vesisateiden varalle.

Saamelaiset Utsjoella

Utsjoki on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta. Saamelaisuus näkyy joka päiväsessä elämässä muun muassa saamenkielellään ja elinkeinoillaan.

Saamelaisilla on myös oma kansallispuku, jonka erottaa komealla värityksellään muista puvuista. Pukua käytetään nykyään pääosin juhlatilaisuuksissa ja tärkeissä tapaamisissa. Ennen pukua käytettiin jokapäiväisessä elämässä, mutta nykyään ihmiset pukeutuvat valtaväestön tavoin.

Merkittävimmät elinkeinot saamelaisille ovat poronhoito, käsityöt, kalastus ja metsästys, mutta nykyään myös matkailu on noussut tärkeäksi osaksi saamelaiskulttuurin ylläpitämistä.

saapuminen UTsjoelle

Utsjoelle pääsee bussilla, vuokraamalla auton tai tilaamalla meiltä erikseen kuljetuksen. Ivalon lentokenttä on lähin lentoasema noin 160 km päässä. Myös Norjan puolella Kirkkoniemessä on lentokenttä, mutta tällöin sinun tulee tilata kuljetus meiltä. Kysy meiltä lisää saavutettavuudesta.

Etäisyydet: Ivalo 165 km, Ivalon lentokenttä 175 km, Kirkenesin lentokenttä 199 km, Rovaniemen juna-asema 465 km, Helsinki 1300 km

Etäisyys Helsingistä Ustjoelle on noin 1300 km. Lento Helsingistä Ivaloon kestää noin 1,5 tuntia. Lisätietoja lennoista Ivaloon:

Finnair
Norwegian
Helsinki airport
Ivalo airport